Fruitteelt

Ontwikkeling op het gebied van fruitbewaring heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Door onze locatie in het hart van de Zeeuwse fruitteelt sector hebben we deze ontwikkeling van dichtbij kunnen volgen en is Glerum Koeltechniek een bekende speler geworden met oplossingen voor de langdurige bewaring van fruit.

ULO/ CA cellen
De cellen voor fruitbewaring zijn meestal ULO cellen. (Ultra Low Oxygen). In deze cellen wordt naast de temperatuur ook het zuurstofgehalte verlaagd. Dit zorgt dat vers fruit zo lang mogelijk vers blijft na de oogst. Om de kwaliteit van het versproduct zo lang optimaal te houden en verdere rijping uit te stellen kan in opslag naast zuurstof- ook het koolstofdioxide gehalte worden gecontroleerd. Dit noemt men Controlled Atmosphere, CA opslag. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een scrubber en een stikstofmachine.

Alles moet kloppen
Voor ULO/CA opslag-cellen moeten daarom meerdere technieken samenkomen: de koeltechniek, maar dus ook de gasapparatuur, het absoluut gasdicht hebben van cel en deur. Bij Glerum Koeltechniek hebben we decennialange ervaring met het ontwerpen van ULO/CA cellen. Als  bedrijf hebben we zelfs een tijd lang zelfstandig stikstofseperators en scrubbers gemaakt voor de lokale markt. Hoewel deze machines nog altijd door ons worden onderhouden, wordt er bij nieuwbouw vaak samengewerkt met een van de andere fabrikanten. Door onze kennis op het gebied van besturing en bediening kunnen de installaties zo worden gemaakt dat de gastechnische- en koeltechnische inrichting vanuit één regeling wordt bestuurd.

Bevochtiging
Handhaving van het beste bewaarklimaat houdt niet op met het beïnvloeden van temperatuur en gasconcentratie. Voorkoming van vochtverlies kan het verschil in prijs maken bij lange bewaring. Inmiddels zijn er diverse projecten gerealiseerd waarbij de bevochtigingsregeling in nauwe samenspraak werkt met de estafette regeling van de koeling.