Aardappelen, uien en vollegrondsproducten

Mechanische koeling (aardappelen)
Wie vandaag de dag voor aardappelen een nieuwe bewaarplaats bouwt, kiest steeds vaker voor een mechanische koelinstallatie. Je bent onafhankelijk van de buitentemperatuur en u kunt tijd winnen voor het toedienen van de kiemremmers. Ook in bestaande bewaarschuren is die mogelijkheid er. Door hoge energieprijzen was mechanisch koelen voorheen nogal prijzig. Dit is goedkoper geworden. Moet u uw product bijvoorbeeld bewaren tot na mei, dan is een permanente installatie nodig. Een permanente koelinstallatie is relatief eenvoudig aan te leggen. Alleen mechanische koeling helpt niet bij het droogproces van de aardappelen. Dan moet u kijken naar een ventilatietechniek of een condensdroog installatie.

Ventilatietechniek
Ventilatietechniek is een onderdeel van het bewaren waarbij buitenlucht wordt toegevoerd. Het is belangrijk om de ventilatietechniek te reguleren om versproducten zo lang mogelijk te bewaren. De ventilatietechniek wordt ingezet om een aantal uiteenlopende redenen:

  • Drogen van het gewas (knolgewassen en aardappelen)
  • De opgebouwde CO2 hoeveelheid afvoeren
  • Afvoer van ethyleen (dit komt met name bij fruit voor)
  • Zuurstofvoorziening voor mensen die langdurig werken in een verwerkingshal.
  • Energie efficiënt koelen met buitenlucht

Condensdrogen (uien)
Bij de bewaring van uien wordt steeds vaker condensdroging toegepast. De voordelen hiervan zijn namelijk groot. Met een condensdroog- installatie kan er ten allen tijde gedroogd worden, onafhankelijk van de conditie van de buitenlucht. Ook bij een nat najaar kan er direct worden gedroogd.  Daarnaast zijn er bij condens drogen geen gaskachels nodig. En met de huidige discussies rondom gas is dat voor veel mensen ook een reden om over te stappen op dit systeem. Koude droge lucht uit het koelgedeelte gaat naar een verwarmingsblok (bypass condensor) en wordt daar opgewarmd. De opgewarmde droge lucht gaat vervolgens door het product in bewaring heen. De uien geven vocht af aan de droge lucht en worden tevens op temperatuur gehouden. De lucht in de ruimte gaat terug naar de koeler en wordt daar weer ingedroogd. Koelen en drogen vindt dus plaats onafhankelijk van de buitenlucht.

Condensdroging is met name interessant als er al een koelinstallatie aanwezig is of als er sprake is van nieuwbouw. Het kan op verschillende manieren worden toegepast.

Adequate Service

Kundige servicemonteur

24 uur per dag, 7 dagen per week

+31 (0) 113 21 43 35