Hardfruitbewaring

Ontwikkeling op het gebied van fruitbewaring heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Door onze locatie in het hart van de Zeeuwse fruitteelt sector hebben we deze ontwikkeling van dichtbij kunnen volgen en is Glerum Koeltechniek een bekende speler geworden met oplossingen voor de langdurige bewaring van fruit.

ULO/ CA cellen
De cellen voor fruitbewaring zijn meestal ULO cellen. (Ultra Low Oxygen). In deze cellen wordt naast de temperatuur ook het zuurstofgehalte verlaagd. Dit zorgt dat vers fruit zo lang mogelijk vers blijft na de oogst. Om de kwaliteit van het versproduct zo lang optimaal te houden en verdere rijping uit te stellen kan in opslag naast zuurstof- ook het koolstofdioxide gehalte worden gecontroleerd. Dit noemt men Controlled Atmosphere, CA opslag. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een scrubber en een stikstofmachine.

Alles moet kloppen
Voor ULO/CA opslag-cellen moeten daarom meerdere technieken samenkomen: de koeltechniek, maar dus ook de gasapparatuur, het absoluut gasdicht hebben van cel en deur. Bij Glerum Koeltechniek hebben we decennialange ervaring met het ontwerpen van ULO/CA cellen. Als bedrijf hebben we zelfs een tijd lang zelfstandig stikstofseperators en scrubbers gemaakt voor de lokale markt. Hoewel deze machines nog altijd door ons worden onderhouden, wordt er bij nieuwbouw vaak samengewerkt met een van de andere fabrikanten. Door onze kennis op het gebied van besturing en bediening kunnen de installaties zo worden gemaakt dat de gastechnische- en koeltechnische inrichting vanuit één regeling wordt bestuurd.

Bevochtiging
Handhaving van het beste bewaarklimaat houdt niet op met het beïnvloeden van temperatuur en gasconcentratie. Voorkoming van vochtverlies kan het verschil in prijs maken bij lange bewaring. Inmiddels zijn er diverse projecten gerealiseerd waarbij de bevochtigingsregeling in nauwe samenspraak werkt met de estafette regeling van de koeling.

Besturingstechniek
Om u te behoeden voor de risico’s gepaard gaande met individueel ontwikkelde besturingssystemen maken wij bij Glerum Koeltechniek voor de besturing van uw installatie gebruik van gerenommeerde besturingssystemen van financieel sterke, onafhankelijke partijen en in de markt wijd verspreid. In de hardfruit bewaring is dat vaak besturingsappartuur van de firma’s VDH products, Auxcis, Van Amerongen en Storex.

Referentie projecten

Mts. de Jager – de Winter

Glerum Koeltechniek heeft hier een koelinstallatie gebouwd volgens het ammoniak-pompsysteem. De installatie heeft een vermogen wat geschikt is voor het bewaren van 2650 ton peergewicht.

Referentie bekijken

Boomgaard ter Linde

Boomgaard ter linde is onderdeel van een biologisch - dynamische boerderij in Oostkapelle. Het is een gemengd bedrijf met landbouw, fruiteelt, een veehouderij maar ook met een bakkerij, boerderijwinkel en een camping.

Referentie bekijken

Serverans Hoeve

Bij Jos Claessens in Kwadendamme installeerde wij een transkritische pomp installatie

Referentie bekijken

Verhofstede

De installatie werd volledig in eigen huis gebouwd. Dit type installatie staat garant voor perfecte fruitbewaring.

Referentie bekijken

Boomgaard Ter Linde

De nieuwe blikvanger op het erf van Boomgaard ter Linde is een gloednieuw, duurzaam gebouwde koelhuis en pakstation

Referentie bekijken

Frucom

Bij Frucom in KIeldrecht is een nieuwe bewaarplaats voor peren voorzien. In totaal zijn 9 koelcellen voor uitsluitend lange bewaring van Conference in gebruik genomen.

Referentie bekijken

Adequate Service

Kundige servicemonteur

24 uur per dag, 7 dagen per week

+31 (0) 113 21 43 35