Boomgaard Ter Linde

De nieuwe blikvanger op het erf van Boomgaard ter Linde is een gloednieuw, duurzaam gebouwde koelhuis en pakstation. “De nieuwe locatie is stilaan in gebruik en is volgende week officieel klaar. Het koelhuis en de pakstation is deels ter uitbreiding van het eigen areaal, maar ook voor Coöperatie Nautilus Organic”, vertelt Tim Moerman. De helft van het koelhuis is bestemd voor hardfruit en de andere helft voor akkerbouwproducten. Het koelhuis is geheel gebouwd in het thema ‘biologisch’ en voor de koeling wordt het natuurlijk koudemiddel ammoniak gebruikt. Er is bewust gekozen om geen Freon te gebruiken als koudemiddel, omdat dit niet bij de bedrijfsvoering past. Ook het dak is geheel in de stijl gebouwd met zonnepanelen en 1000m2 sedum als dakbedekking.

De locatie van Boomgaard ter Linde geldt als de oudste biologische grond van Nederland. Al sinds 1926 wordt op deze locatie in Oostkapelle biodynamisch geteeld. Het biologisch-dynamische landbouw-bedrijf in Oostkapelle biedt inmiddels een zeer breed georiënteerd scala aan duurzame producten en diensten; Zo is er de biologische teelt van aardappelen, pompoen, pastinaak en andere groenten bedoeld voor de handel en industrie. Er is fruitteelt met diverse rassen appels en peren maar bijvoorbeeld ook een veehouderij met melkkoeien en eigen kaasmakerij. Veel van deze producten worden vermarkt onder het eigen “loverendale” merk aan biologische winkels. Tot slot is op de boerderij een boerderijwinkel en een boerencamping aanwezig.

Bij een dergelijk duurzaam bedrijf past ook alleen een duurzame installatie. Er is bewust gekozen voor een installatie op basis van ammoniak vanwege zijn energetische efficiëntie en lage milieubelasting.

In totaal zijn een een 10-tal cellen geïnstaleerd. Hoewel de koelcellen alle met directe ammoniak zijn uitgevoerd hebben zijn zij wel specifiek voor het te bewaren product ontworpen.

Een aantal van deze cellen zijn uitsluitend voor specifieke akkerbouwproducten bedoeld. Zo zijn de aardappelcellen bijvoorbeeld  voorzien van uitgebreide programma’s voor droging en wondheling die middels aangesloten temperatuur- en RV-sensoren die naast de steunventilatie en luiken ook de mechanische koeling bedienen.

Adequate Service

Kundige servicemonteur

24 uur per dag, 7 dagen per week

+31 (0) 113 21 43 35